Svensk forskning kan ta del av Clean Steel Partnership


(2021-10-05) European Partnership for Clean Steel är ett forskningsprogram som syftar till att främja omställning av europeisk stålindustri till klimatneutralitet med bibehållen konkurrenskraft. Svensk stålforskning ligger långt fram och har goda möjligheter att ta del av programmet. Nu väntar fokuserat arbete för att ta del av cirka 100 miljoner euro per år i forskningsmedel.


factory-ge57151b6a_1920.jpg

Tidigare i år så presenterade EU-kommissionen elva nya forskningsprogram för industrin, alla i syfte att stärka investeringar i forskning och utveckling för klimatomställningen. Ett av dessa program är European Partnership for Clean Steel – Low Carbon Steelmaking.

– Någon motsvarighet i omfattning av forskningsmedel för stålindustrin finns inte sedan tidigare. Gör vi rätt saker nu kommer det här att betyda mycket för svensk stålforskning, för svensk konkurrenskraft och klimatet, säger Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret.

Clean Steel Partnership är ett enormt forskningsprogram, som syftar till att främja omställning av europeisk stålindustri till klimatneutralitet med bibehållen konkurrenskraft. Genom forskningsprogrammet finns cirka 100 miljoner euro, motsvarande en miljard svenska kronor, i stålforskningsmedel att söka per år fram till 2028.

Clean Steel Partnership är en del av Horizon Europe 2021/22:s arbetsprogram såväl som en del av Research Fund for Coal and Steel, RFCS.

På Clean Steel Partnerships webbplats går det att titta närmare på den roadmap som tagits fram och som utlysningarna bygger på.
– När man söker inom utlysningarna är det viktigt att tänka på projektets koppling till Clean Steel Partnerships roadmap, säger Rachel Pettersson.

På webbplatsen går det också att få mycket annan information runt Clean Steel Partnership samt också se aktuella utlysningar. Under oktober kommer utlysningar från Clean Steel Partnership inom ramen för RFCS.

Previous
Previous

Kunskapsklyftor i vätgasens nya värdekedjor ska överbyggas

Next
Next

Restprodukt från stålindustrin renar vatten