Ovako och H2 Green Steel storsatsar på fossilfri vätgas


(2021-06-23) I Hofors byggs nu Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas. Stålföretagen Ovako och nystartade H2 Green Steel samarbetar med företag som Volvo och Hitachi ABB Power Grids Sverige för att utveckla lokal industriell vätgasproduktion. Satsningen stärker både samarbetet över industrigränserna och stålindustrins position som drivande i omställningen till fossilfrihet.


Bild: Ovako

Bild: Ovako

– Det är ingen slump att det är stålföretag som går samman och bygger Sveriges största vätgasanläggning. Det är ingen slump att det sker hos Ovako i Hofors. De senaste åren har våra järn- och stålföretag visat på stor handlingskraft. Vi sätter en vision, vi utvecklar teknik och vi ställer om våra verksamheter för att nå klimatmålen och stärka vår konkurrenskraft. Vi är mitt uppe i omställningen och jag är glad att initiativ som dessa dessutom sker över industrigränserna, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Med Sveriges största vätgasanläggning i Hofors tar Ovako nästa stora steg mot en klimatneutral stålproduktion. Redan förra året blev Ovako först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning.

Previous
Previous

HYBRIT först i världen med vätgasreducerad järnsvamp

Next
Next

Podd-tips: Svensk industri tar täten för hållbar omställning