Restprodukt från stålindustrin renar vatten


(2021-09-22) Slagg, en restprodukt från stålindustrin, ersätter makadam i rening av industriella dag- och avloppsvatten. Den första storskaliga användningen av slagg i dagvattenrening har nyligen invigts hos Carbomax i Västerås. Slaggen kommer ifrån metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Idén om att använda slagg som vattenrenare utvecklades i ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.


Björn Haase, chef för restprodukter i Sverige, Höganäs och Catharina Lindgren, vd, Carbomax. Foto: Adam af Ekenstam.

Björn Haase, chef för restprodukter i Sverige, Höganäs och Catharina Lindgren, vd, Carbomax. Foto: Adam af Ekenstam.

– Vi förvandlar egentligen en restprodukt till ett material med miljönytta och nu får vi äntligen börja skala upp tillämpningen av den i industriell vattenrening, säger Björn Haase ansvarig för restprodukter hos Höganäs AB.

Idag används huvudsakligen makadam vid dagvattenrening. Ett material som innebär att bergmassa sprängs loss och transporteras för att sedan krossas. Höganäs produkt Petrit E är ett nytt, cirkulärt alternativ som tillverkas av slagg från järn- och stålindustrins produktion.

– Vi hoppas samarbetet kan inspirera till mer cirkulär innovation i järn- och stålindustrin. Det visar att det går att hjälpa en kund att etablera en restprodukt som produktifierats och att göra vår bransch mer hållbar, samtidigt som belastningen på miljö och naturresurser minskas, säger Catharina Lindgren, vd för Carbomax.

Previous
Previous

Svensk forskning kan ta del av Clean Steel Partnership

Next
Next

HYBRIT först i världen med vätgasreducerad järnsvamp