Flera utlysningar hos Vinnova som kan stödja stålindustrins klimatfärdplan


(2021-02-26) Just nu finns det ett flertal utlysningar hos Vinnova och de strategiska innovationsprogrammen som kan stödja stålindustrins klimatfärdplan. Exempelvis Uppskalning för en hållbar industri, Fossilfria mobila arbetsmaskiner – våren 2021, Språngbräda till framtidens metalliska material – steg 1 och Dataanalys i industriella värdekedjor, våren 2021.    


Foto: Stig-Göran Nilsson, Jernkontorets bildbank

Foto: Stig-Göran Nilsson, Jernkontorets bildbank

Genom Vinnovas prioriterade område Hållbar industri finns utlysningen Uppskalning för en hållbar industri med en budget på 120 miljoner kronor. I utlysningen efterfrågas projektförslag för vidareutveckling och uppskalning av lösningar som, efter implementering, bidrar till en klimatneutral och hållbar industri. Det övergripande syftet är att – genom stöd till test och demonstration i verklig miljö – främja industriell implementering. Koncept/lösningar ska innan projektet ha en mognadsgrad som motsvarar en TRL-nivå på minst 5 och förväntas nå motsvarande en TRL-nivå på minst 7 vid projektets avslut. Sista ansökningsdag är 15:e april.   Läs mer, se videopresentation och ansök här.

I programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation stöds projekt som bidrar till minskade klimatutsläpp samt stärker svensk konkurrenskraft inom området arbetsmaskiner. Satsningen är att bidra till forskning, utveckling och marknadsintroduktion av fossilfria arbetsmaskiner. I utlysningen Fossilfria mobila arbetsmaskiner - våren 2021 stödjs energieffektivisering samt tekniker som stödjer övergång till förnybara bränslen, ladd-infrastruktur, systemeffektivisering av arbetsplatser, beteende- och acceptansfrågor och automation som underlättar övergång till elektrisk drift. Erbjudandet ingår som en särskild satsning under 2021 i programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI). Sista ansökningsdag är 7:e april. Läs mer och ansök här.

I strategiska innovationsprogrammet Metalliska material finns utlysningen Språngbräda till framtidens metalliska material – Steg 1. Det är den första av två utlysningar som syftar till att svensk metall- och verkstadsindustri ska ta plats i den absoluta tekniska, ekonomiska och miljömässiga framkanten genom nu framväxande teknologier och nya angreppssätt. Utlysningen erbjuder stöd till genomförbarhetsstudier för att operationalisera idéer, bygga konsortier och ta fram en fullständig plan för att genomföra idén i den kommande utlysningen gällande Steg 2. Genomförbarhetsstudie i Steg 1 kommer inte att vara ett krav för att ansöka i utlysningen gällande Steg 2. Sista ansökningsdag är 15:e april. Läs mer och ansök här.

I strategiska innovationsprogrammet för Processindustriell IT och automation (PiiA) riktar sig utlysningen Dataanalys i industriella värdekedjor, våren 2021 till värdekedjor kopplade till processindustrin. Utlysningens syfte är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor, både inom och mellan företag. Det handlar om att initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av industriella värdekedjor. Sista ansökningsdag är 27:e maj. Läs mer och ansök här.   

Previous
Previous

Energimyndigheten stöttar Höganäs AB:s klimatarbete med 2,7 miljoner

Next
Next

Biobaserade alternativ inte hela lösningen för gruv- och metallindustrin