Höga förväntningar på Samforsk klimat


(2021-04-23) Under onsdagsförmiddagen samlade Jernkontoret till lansering och samtal om uppföljaren till klimatfärdplanen. Enigheten var stor kring hur industrin vänt klimatarbetet till något positivt och nu är pådrivande för omställningen. Jernkontoret passade också på att berätta om initiativet Samforsk klimat, som finansieras av Vinnova, och som ska understödja stålindustrins ambitioner att genomföra sin klimatfärdplan.


Överst från vänster: Maja Boström (Jernkontoret), Pontus Sjöberg (Swerim), Cecilia Sjöberg (Vinnova), Nicklas Tarantino (Samforsk klimat) och Pontus Hydén (Höganäs AB).

Överst från vänster: Maja Boström (Jernkontoret), Pontus Sjöberg (Swerim), Cecilia Sjöberg (Vinnova), Nicklas Tarantino (Samforsk klimat) och Pontus Hydén (Höganäs AB).

I samtalet om vad Samforsk klimat kan betyda för forskningen deltog Cecilia Sjöberg, avdelningschef Industriell utveckling på Vinnova, Pontus Sjöberg, vd på Swerim, Pontus Hydén, forskningschef på Höganäs AB och Nicklas Tarantino, projektledare för Samforsk klimat.

Cecilia Sjöberg slog ett slag för samverkan och öppenhet inom och mellan branscher och att det verkligen är en kultur som vi ska fortsätta odla, då det är en viktig förutsättning för omställning och konkurrenskraft.

– Det pågår ju väldigt mycket, olika typer av insatser, vi har ju en mixa av allt från grundforskning till industrikliv till strategiska innovationsprogram. Jag tror att om vi kan samordna det där så kan vi skapa mervärde av de insatser vi gör. Att få ut det mesta möjliga av alla de initiativ som pågår, jag tror att det här projektet kan bidra till det, sa Cecilia Sjöberg.

Cecilia Sjöberg fick frågan om hur hon ser på formatet för Samforsk klimat, dess styrkor och om det skulle gå att kopiera och använda ett liknande upplägg inom andra branscher.

– Vi ser att det händer inom andra områden också, det här att man jobbar tvärs över värdekedjor. Kanske inte så strukturerat som det här, så ni kan vara ett väldigt gott exempel på det. Det jag tycker är så bra med just det här projektet är att man kan odla den här samverkans- och samarbetskulturen som vi har i Sverige, sa Cecilia Sjöberg.

Läs mer om klimatfärdplanens uppföljning på jernkontoret.se

Previous
Previous

Podd-tips: Svensk industri tar täten för hållbar omställning

Next
Next

Projekt som stödjer stålindustrins klimatfärdplan får finansiering