Höganäs deltar i projekt för koldioxidinfångning


(2022-09-12) Höganäs AB deltar i ett nytt samverkansprojekt för transport och permanent lagring av infångad koldioxid, CNetSS (Carbon Network South Sweden). Projektet ska bidra till att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sydsverige. Energimyndigheten stöttar projektet med cirka 2,5 miljoner kronor.


Flygbild över Höganäs anläggningar i Höganäs, Skåne. Foto: Höganäs AB

Järn- och metallpulverproducenten Höganäs AB har en ambition är att nå netto-noll klimatutsläpp i värdekedjan till 2037. Företaget har en mängd delmål längs vägen och medverkar i ett flertal forsknings- och samverkansprojekt som stödjer netto-noll-målet.

Nyligen startade ett samverkansprojekt, CNetSS (Carbon Network South Sweden) där Höganäs deltar tillsammans med nio andra sydsvenska aktörer. Projektet handlar om transport och permanent lagring av infångad koldioxid. Syftet är att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sydsverige.

Projektet leds av Växjö Energi och ska pågå till december 2023. Förutom Höganäs och Växjö Energi ingår följande aktörer i projektet: Copenhagen Malmö Port, E.ON, Kemira, Kraftringen, Nordion Energi, Stora Enso, Sysav och Öresundskraft.

Previous
Previous

Svensk och finsk metallindustri mobiliserar samarbete inom biokol

Next
Next

Energimyndigheten stöttar forskning om biokol som ska testas hos Höganäs AB