Svensk och finsk metallindustri mobiliserar samarbete inom biokol


(2022-09-30) Branschorganisationen Jernkontoret och dess finska motsvarighet Metallinjalostajat samlar svenska och finska aktörer för att möta utmaningar i klimatarbetet. I slutet av september genomfördes ett tvådagars-seminarium tillsammans med Oulo Universitet, Swerim och Samforsk klimat för att öka kunskapen, identifiera behov och etablera samarbeten inom biokol och användning av bioråvara i nordisk metallindustri. Seminariet samlade aktörer från metallindustri, skogsindustri, teknikleverantörer och forskning.   


Både svensk och finsk metallindustri behöver i framtiden ett tillskott av ickefossila kolkällor för att uppnå processmässiga egenskaper och rätt kvalitet på slutprodukter vid tillverkning av fossilfria metaller. Många metallföretag har verksamhet på båda sidorna av gränsen, och de båda länderna står därför med motsvarande utmaningar när det gäller exempelvis behov och tillgång av bioråvara samt produktionskapacitet och infrastruktur för biokol.     

Seminariet syftade till att skapa gränsöverskridande samarbeten mellan finska och svenska forskningsaktörer och teknikföretag, för utveckling och användning av biobaserat kol. Vid seminariet presenterades forskningsprogram och projekt. Det gavs en inblick i pågående forskning, utveckling och användning av fossilfritt kol vid metallproduktion. Deltagare fick bland annat ta del av metallindustrins förutsättningar, skogsindustrins tillgång av biobaserade rester, tillverkningsmetoder av biokol och möjliga finansieringsvägar.  

– Det finns mängder av forskningsområden där svensk och finsk stålindustri kan och bör samarbeta. Det finns dock praktiska utmaningar när det gäller mobilisering, samordning och finansiering som vi hoppas kunna överbrygga genom detta seminarium, säger Robert Vikman, forskningschef på Jernkontoret.  

Previous
Previous

Seminarium: Fem år med stålindustrins klimatfärdplan – forskningens roll och betydelse

Next
Next

Höganäs deltar i projekt för koldioxidinfångning